10 tips voor beginners: dit vindt je orchidee echt niet fijn!

10 tips voor beginners: dit vindt je orchidee echt niet fijn!

Als je nog nooit eerder een orchidee hebt gehad, is het verzorgen van de plant in het begin een flinke puzzel. Wat moet je wel doen, wat vooral niet? In deze blog zetten we een paar basisregels op een rijtje!

Zoals we al eerder uitlegden (lees bijvoorbeeld onze blog Waarom orchideeën zulke ontzettende diva’s zijn) heeft je orchidee een gebruiksaanwijzing! Gelukkig zijn ze heel goed binnenshuis te verzorgen, mits je een beetje voorzichtig met ze omspringt. Hoe? Door goed te onthouden wat orchideeën absoluut niet prettig vinden:

1. Natte voeten

De wortels zijn onderdeel van de longen van een orchidee: via deze zogenaamde luchtwortels haalt de plant adem. Als zijn wortels onder water staan stikt de orchidee als het ware. De wortels sterven af en gaan rotten, waardoor de plant minder goed kan ademen.

2. Natte kruin

Ook de ‘kruin’ van de orchidee, het middelste gedeelte waar alle wortels, bladeren en scheuten bij elkaar komen, moet kunnen ademen. Giet dus geen water bovenop deze kruin! Vooral als het niet zo warm is blijft het water staan, en zorgt dat de orchidee minder goed kan ademen. Als dit te lang duurt gaat de plant rotten. Heb je per ongeluk misgegoten? Dep dan met een tissue het water zoveel mogelijk weg uit de kruin.

3. Natte bloemen

Sommige tropische planten met luchtwortels vinden het fijn als je ze regelmatig met een plantenspuit bewasemt. Orchideeën horen daar niet bij! Als er kleine druppeltjes water op de bladeren blijven staan, heb je kans op rot. Vooral op bloemblaadjes zorgt dit voor lelijke verkleuringen.

4. Reguliere potgrond

Orchideeën groeien in het wild eigenlijk zelden in de grond. Ze zoeken het vaak hogerop: in de bomen en tussen de rotsen, waar hun wortels vrij kunnen ademen. Als je zo’n orchidee in de potgrond zet, kunnen de wortels niet ademen en sterven ze af. Vooral als de grond heel vochtig is blijft er bijna geen lucht over voor de plant. Geef je orchidee daarom altijd een luchtige bodem! Een megsel van boomschors werkt bijvoorbeeld goed.

5. Reguliere bemesting

Je orchidee moet natuurlijk eten. Maar lang niet zoveel als de meeste andere planten. Sterker nog: als je ze teveel mest geeft, verzuren ze en gaan ze dood. Het is dus slim om dit te testen: begin met iedere maand een heel klein beetje orchideeën voeding, en bouw het langzaam op. In de wintermaanden heeft je orchidee zelfs nog minder voedsel nodig. Geef dan een tijdje geen mest, of halveer de dosis.

6. Direct zonlicht

Als je geen lelijke gele bladeren wilt, moet je een orchidee uit de zon houden. Orchideeën hebben een gevoelige huid en ze verbranden heel snel. Maar ze hebben ook voldoende daglicht nodig: je orchidee voelt zich dus het lekkerst bij indirect, maar wel helder licht.

7. Afgeknipte luchtwortels

Luchtwortels zijn de longen van je orchidee (zie ook punt 1). Knip ze dus nooit af! Daar wordt een orchidee heel kortademig van... Alleen als een wortel dood is, is het verstandig om hem weg te knippen. Zo voorkom je dat hij gaat rotten, en andere wortels aantast.

8. Afgeknipte bladeren, scheuten of jonge takken

Al deze onderdelen van de plant voorzien een orchidee van voedsel en energie. Net als wortels moet je deze dus nooit afknippen!

9. Te hoge of te lage temperatuur

De orchideeen die we in de webshop van Orchideee verkopen komen oorspronkelijk uit de gebergten van Zuid Amerika. Ze zijn gewend aan temperaturen tussen de 15 en 24 graden: als het te koud of te warm voor ze wordt, leggen deze orchideeën snel het loodje. Zet ze in een ouderwetse Hollandse winter dus niet achter enkel glas op de vensterbank! En let ook op dat je ze geen ijskoud of heet water geeft.

10. Teveel of te weinig water

Hoeveel water je orchidee nodig heeft hangt van allerlei factoren af. De temperatuur, de luchtvochtigheid, hoe makkelijk de bodem water vasthoudt, en hoeveel wortels de orchidee heeft (hoe meer wortels, hoe sneller het water opgenomen wordt). Teveel water kan leiden tot rot (zie ook punt 1 en 2), maar te weinig water ook! Hoewel er vaak gezegd wordt dat je orchideeën moet verwaarlozen, is dat niet hetzelfde als de plant dagenlang in kurkdroge grond laten staan, met de centrale vermarming hoog...

Als je deze aanwijzingen opvolgt, moet het goed komen met je orchidee!

Vooral in het begin is het altijd een beetje zoeken. Het beste dat je kunt doen is een oogje in het zeil houden. Kijk elke dag even hoe het met je orchidee gaat. Op die manier zie je het snel als er verkleuringen zijn, of als er iets begint te rotten, en kun je er vaak nog iets aan doen.

Tip: zet je orchidee op een plek waar je elke dag stil staat, bijvoorbeeld om koffie te zetten. Terwijl de koffie doorloopt heb jij even tijd om je orchidee te inspecteren! Zo wordt het snel een gewoonte en zal je orchidee het lang volhouden. Succes!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat ze achter in de comments hieronder. We helpen je graag!

24 berichten

Romy

Hoi hoi ik heb een vraagje mijn orchidee is nu uit gebloeid nu heb ik de steel afgeknipt tot aan waar hij bruin was nu begint de rest van de steel ook bruin te worden met op sommige plekken zwarte puntjes wie kan mij hier bij helpen met wat er met de plant aan de hand id

Romy
Mieke

1 van mijn orchideeen heeft luchtwortels van wel 90 cm lang.Niet mooi.Kan ik hier iets aan doen?

Mieke
Monique

Hallo Mijn orchidee had twee takken met bloemen, gingen dood.. heb de tak afgeknipt tot waar die nog leefde. Nu krijg ik een nieuwe tak inclusief nieuwe bloemknoppen aan de oude tak… dit heb ik nog nooit gezien . Maar hij word best zwaar en gaat erg hangen, is dit normaal voor een orchidee?

Monique
Sofie

Hey, Ik heb al enkele jaren orchideeën staan op de vensterbank , deze deden het zeer goed, maar hadden wel veel luchtwortels tot mijn man vond dat de ze verpot moesten worden en hij heeft de luchtwortels nu onder de grond gestoken. Vervolgens waren al mijn orchideeën hun bloem kwijt binnen de 10 dagen! Kan dit nog goed komen? Wat doe ik nu het beste?

Sofie
orchideee

Hoi Lucie, Als deze plantjes groeien op de stengel bij een phaleanopsis kun je ze bij heel veel wortels op een gegeven moment afknippen en in orchidee grond planten. Een uitloper/ nieuw stekje heet Keiki. Succes,

orchideee
Lucie

Mijn plant is 4 jaar nu krijgt hij 5 nieuwe plantjes Hoe kan ik ze stekken.

Lucie
Orchideee

Beste in en truus, Jullie vragen over knop val uitval bloemen. Moeilijk om nu zo aan te geven zonder foto en welke orchidee soort het Is. Oorzaken kunnen bv zo’n: Te veel droogte -of juist te nat -ethyleen schade (bij naast fruitmand) plaatsen. Kortom wellicht goed om op onze fb reactie met foto te plaatsen voor meer info.

Orchideee
Orchideee

Beste els, Als dit guttatie is gewoon weg halen met een nat doekje evt met zeep. Guttatie komt door wortel druk waardoor er nectar uit de bloemen komt. Het zou kunnen dat er een heel actief wortel gestel wat heel positief Is.

Orchideee
Orchideee

Beste maria, Om opnieuw in bloei te krijgen kijk ook eens op een ander blog. In het kort het hangt af van het soort. Qua verzorging niet veel anders dan normaal evt wel plant iets verwaarlozen. Afhankelijk van het soort tak deels of geheel afknippen

Orchideee
orchideee

Beste an, caroline, els, e. En anja en evt anderen, Jullie geven aan last te hebben van (wol/dop)luis. Dop luis of wolluis is erg hardnekkig. De luis heeft een soort bescherm laag om zich heen van schuim of wol. Als je ze vindt allereerst je plant weghalen van andere planten om besmetting te voorkomen. Bestrijden door luisjes zelf weg te halen die je ziet en dan te behandelen met een luizenmiddel bv te koop bij tuincentrum in combinatie met zeep. Zeep doorbreekt die bescherm laag van de luis zodat deze ook geraakt kan worden. Herhaal deze behandeling ca wekelijks 3 a 4 keer. Denk ook aan oksel bij blad te behandelen zodat het bij bloemen en blad er in kan lopen.

orchideee
Orchidee

Beste carla, Deze plant heeft nu enorme stress gehad, hier zou de plant bovenop kunnen komen maar vaak wel moeizaam. Lijkt of hij van de wortel Is en dus flink geraakt. Een plant wordt dan ook veel gevoeliger voor bv ziektes. Als je m wilt proberen op te knappen zouden opnieuw oppotten in orchidee grond en voorlopig niet te nat.

Orchidee
e.de jong

ik heb 9 orchideeen weg gegooit omdat er wol luis in zat. dood zonde. ik heb van er aan gedaan maar het hielp allemaal niets.

e.de jong
Anja

Mijn orchideeën hebben snel wolluis. Wat kan ik behalve gif er aan doen?

Anja
Caroline

Wat te doen bij dopluis het zit ook op andere planten

Caroline
Els Meester

Er zit allemaal plakkerig spul aan de orchideeën van mijn zoon Hoe krijg ik dat weg zonder nat te maken?

Els Meester
Els Meester

Mijn zoon heeft plaksel op zijn orchideeën Hoe kan ik dit weghalen als ze niet Nat mogen worden?

Els Meester
Net Spooren

Als de orchidee uitgebloeid is wat moet ik dan doen? Ik wol hem zo graag overhouden!

Net Spooren
Carla

Mijn orchidee heeft teveel gehad, stond in een voetbad, bladeren verkleuren en hangen slap en bloem hangt ook slap. Kan ik hier nog wat aan doen.

Carla
Inge

Ik heb de ervaring dat als mijn planten met hun “voeten” in water staan ze het extreem goed doen! Ze staan 5 mnd in bloei en als ze uitgebloeid zijn knip ik ze af bij de 3’e bult op de stengel. Na een maand weer nieuwe takken met knoppen! Heel bizar ze staan op het oosten en als ze gaan bloeien gaan ze naar de huiskamer op westen!

Inge
Truus Peer Spenkelink

Mijn bloemen gaan slap hangen in een keer, hoe komt dat.

Truus Peer Spenkelink
Maria Voerman

Hoe krijg je een orchidee op nieuw in de bloei?

Maria Voerman
Ine

Hoe komt het dat alle knoppen verkleuren en afvallen?

Ine
An

Hoe kom ik van dopluis af ?

An
Janny

Ik heb ze zomers wel buiten staan weer of geen weer …en heb ze al meer dan 5 jaar

Janny

Laat een bericht achter