4 Films en series met bijzondere orchideeën

4 Films en series met bijzondere orchideeën

Orchideeën zijn bijzondere bloemen, dat wisten jullie al. Maar wisten jullie ook dat sommige orchideeënliefhebbers nogal bijzondere mensen zijn? Als je deze vier films en series moet geloven, gaan orchideeën en misdaad hand in hand...

Midsomer Murders (2005)

In de aflevering Orchis Fatalis (Seizoen 8, aflevering 3) volgen Barnaby en Scott een spoor van moorden in Midsomer Malham. Gaandeweg blijkt dat de misdaden allemaal te maken hebben met een zeer zeldzame orchidee: de tere gele Roth variant. Iemand is bereid om duizenden ponden neer te leggen en zelfs moorden te plegen om deze plant in handen te krijgen. Maar wie?

Leuk weetje: deze aflevering is gebaseerd op  een waar gebeurd verhaal. In de Silverdale Golf Club in Lancaster wordt Engeland’s laatst overgebleven Lady’s Slipper Orchid streng bewaakt, omdat dieven soms delen van de plant proberen te stelen. Op de zwarte markt brengt een tak van deze inheemse orchidee een slordige 5000 pond op!

Adaptation (2002)

 

Deze film is losjes gebaseerd op het autobiografische boek The Orchid Thief (1998) van Susan Orlean, over haar tijd met de Amerikaanse orchideeënstroper John Laroche. Terwijl ze als journaliste verslag doet van zijn zoektocht naar de zogenaamde ‘ghost orchid’ (Dendrophylax lindenii), raakt ze onder de indruk van Laroche’s grote passie voor de plant. In de film is Orlean’s verhaal verweven met het verhaal van de eigenzinnige scenarioschrijver Charlie Kaufman, die gevraagd is om The Orchid Thief om te zetten in een filmscenario. Als hij Orlean stiekem volgt naar een afspraak met Laroche, is hij zijn leven niet meer zeker...

Elementary (2015)

In de aflevering Seed Money (Seizoen 3, aflevering 10) onderzoeken Sherlock Holmes en Watson de moord op een getalenteerde geneticus. Ze ontdekken dat hij genetisch gemanipuleerde marijuana ontwikkelde voor een Braziliaans drugskartel. Een door hem gekloonde, zeer zeldzame Wutai Pingtung orchidee geeft uiteindelijk een belangrijke aanwijzing over de moordenaar.

Leuk weetje: de Wutai Pingtung orchidee bestaat niet echt. Wutai is een dorpje in de regio Pingtung, Taiwan. Het ligt midden in een nationaal park waar best wel eens onontdekte orchideeënsoorten zouden kunnen groeien.

Saving Grace (2000)

 

Eigenlijk komt er geen bijzondere orchidee in deze film voor, maar hij is te leuk om niet te noemen! Deze film vertelt over Grace Trevethyn, een keurige weduwe met groene vingers en een huis vol orchideeën, die na de dood van haar man ontdekt dat hij haar berooid achtergelaten heeft. Ze krijgt hulp van diverse dorpsgenoten, maar toch moet ze op een dag haar loyale tuinman Matthew vertellen dat ze hem niet langer kan betalen. Hij biedt een ruil aan: hij is bereid zonder betaling door te werken, als Grace hem wil helpen met het cultiveren van een paar planten die hij maar niet aan de praat krijgt. Grace ontdekt tot haar schrik dat het om marijuana gaat, maar neemt de zieke planten toch mee naar huis. Als ze hoort dat haar huis geveild moet worden om haar man’s schulden te kunnen betalen, neemt ze een drastisch besluit...

Orchideee - Dubai Delight

Ook een liefhebber van bijzondere orchideeën?

Gelukkig hoef je daar in het echt meestal geen misdaden voor te plegen. In onze webshop vind je diverse exclusieve soorten met een betaalbaar (en legaal!) prijskaartje. Onze gele Dubai Delight lijkt zelfs wel een beetje op de Roth orchidee in Midsomer Murders!