Waarom orchideeën zulke ontzettende diva's zijn

Waarom orchideeën zulke ontzettende diva's zijn

Doen jullie mee aan een klein experimentje? Het gaat zo: vraag vandaag aan iedereen die je tegenkomt wat die persoon weet over orchideeën.

We weten bijna zeker dat minstens de helft van de mensen zegt: dat zijn toch die moeilijke bloemen? Die veel te snel doodgaan, of maar één keer bloeien en daarna nooit meer?

Die mensen hebben helemaal gelijk. Van alle kamerplanten zijn orchideeën toch wel de meest ondankbare soort. Één keer teveel water en ze gooien het bijltje erbij neer. Of ze staan jaren in je vensterbank zonder ooit eens te bloeien. Hoe komt dat toch?

Waarom zijn orchideeën zo moeilijk?

Dat heeft alles te maken met de oorspronkelijke overlevingsstrategie van de orchidee. Die is nogal bijzonder, voor een plant. De meeste planten zijn namelijk flexibel: ze kunnen zich goed aanpassen aan allerlei omstandigheden. Op die manier kunnen ze overal overleven en zich verspreiden. Ze wedden op meerdere paarden, zogezegd. 

Orchideeën hebben precies de tegenovergestelde aanpak gekozen: ze zijn ontzettende specialisten geworden.

Elk van de duizenden soorten orchideeën heeft zich helemaal aangepast aan één enkele omgeving. En vaak is dat een plek waar ‘normale’ planten niet graag komen: heel koud of heel warm, kurkdroge of juist hele natte grond, weinig beschutting, of zelfs hoog in de bomen.

Daardoor heeft elke orchidee een flinke gebruiksaanwijzing. Ze willen precies genoeg zon, precies genoeg water, precies de juiste temperatuur en hoeveelheid daglicht, en precies die ene specifieke soort schimmel in de bodem als voedsel. Echte diva’s zijn het.

Waarom zijn wij orchideeën dan in vredesnaam als kamerplanten gaan kweken?

Simpel: omdat er heel erg veel geld mee te verdienen was. Net als tulpen waren orchideeën ooit ongelooflijk gewild. In de negentiende eeuw kon je een fortuin verdienen als je een bijzondere orchidee te verkopen had.

Waarom? Omdat ze zo spectaculair bloeiden, en ook nog eens superzeldzaam waren. Vooral in Groot-Brittannië ontstond er een echte verzamelwoede. Rijke aristocraten huurden professionele avonturiers in om nieuwe soorten te ontdekken. Ze bouwden grote kassen op hun landgoed, en gaven botanisten opdracht om ze te vermeerderen en te kruisen. 

Van het een kwam het ander, en tegenwoordig hoef je voor een orchidee niet meer op expeditie: je bestelt ze gewoon op het internet!

En hoe zorg je ervoor dat je orchidee het goed gaat doen?

Door de oorspronkelijke plek van de orchidee na te bootsen. Onze kwekers doen dat al jaren: je komt dus een heel eind als je hun professionele verzorgingstips goed opvolgt. Orchideee.nl verkoopt vooral orchideeën die oorspronkelijk uit Zuid Amerika komen. Meer weten? Kijk eens op de pagina over onze soorten!

25 berichten

wWojMvEyGKlNU

bYSkLOgzBci

wWojMvEyGKlNU
iurSLJVkm

gObQvUDPpYtyi

iurSLJVkm
vRQJSrpoqOkicbXI

UhPmVZkLqz

vRQJSrpoqOkicbXI
UFLjcfdn

GveqVpwDmZRkz

UFLjcfdn
lRigwVuI

dMVOGQrvWJI

lRigwVuI
dbIWFMDZYBXTroz

JIzrfxBPSvcgMiK

dbIWFMDZYBXTroz
fhHROdwQoCF

BaHIwsyb

fhHROdwQoCF
BeXjdPMQA

iCDuzyMbYx

BeXjdPMQA
RLuZOxdqSKMAQXj

vlhEfDygRV

RLuZOxdqSKMAQXj
hmERrqFDSGfsNTb

EcFxIvUtSZR

hmERrqFDSGfsNTb
gJRqfNCZTLjn

tXgyWFTE

gJRqfNCZTLjn
GmURLfAspyW

MrQFmhkutyqzafN

GmURLfAspyW
pj opzitter

ja mn orgidee begind zich thius te voelen maakt nu veel bloem stengel geleid ze langs en stokje om ze recht omhoog te begelijden

pj opzitter
AanaplyCap

By dealing together, two of you can address problems of self-esteem and mutual trust. However, it is important to get the doctor’s opinion first before taking these oral medications because these might have bad side effects around the body.

AanaplyCap
Jannie

Mijn ramen staan vol met orchideeen zijn al 10 jaar oud , een makkelijke plant is er niet. Ik knip de uitgebloeide bloemen eruit. Maar laat ze altijd op de zelfde plaatst staan. Een keer in de week een beetje lauw water. En af en toe wat vloeibare kunstmes. Bloeien altijd.

Jannie
Ingrid Biemans

Heb hier 2 witte orchideen staan bloeit constant. 1x in de week ff dompelen in emmer water. Staan boven de verwarming die in de winter zachtjes brand en in de middag zonnetje. Tenzij het heet is dan gaat het scherm naar beneden. 1x in de maand voeding geven en geen tocht dat is funest vd orchidee.

Ingrid Biemans
Coby van der Made

Heb al jaren de zelfde bloeien doorlopend geef een maal per week een klein scheutje water.

Coby van der Made
marjo

3 planten opnieuw in bloei 1 plant heeft nieuwe plant tussen de bladeren Wil graag een rode erbij Heb er nu 6

marjo
De jong

Het zijn ontzettent mooie planten maar kan er niet mee worden ik koop ze niet meer ik weet echt niet wat ik verkeert doe heb geen meer leg me uit hoe ik ze moet verzorgen

De jong
yvon

heb nu al jaren allerlei soorten orchideeën en ze doen het goed ben er laats achter gekomen dat als ze geen rust hebben dus achter elkaar blijven bloeien dat ze dan ook luis geven maar ik doe tegenwoordig de bloem die het oudste is eruit knippen en klaar alles gat gewoon weer verder ik heb ze al meer als 2 jaar en ieder keer als ze niet bloeien dan gewoon laten staan en even 1 keer per week in een emmertje dopen 5 min laten staan uit laten lekken en hup ze doen het weer een week in de winter maanden 2 keer in de week tenzij ze op de verwarming staan

yvon
jo

Heb al zoveel phililopses gehad en zetten ze weg in kamertje als ze uitgebloeid waren..Af en toe water enz.Deden nooit wat.Geen stek of bloem enz.Wat moet ik nu doen.Ik lees nu allerlij ideen ook iedereen heeft z,n eigen metoden

jo
petra

heb nu zeker 8 orchideen weer met bloemen voor tweede of derde keer.zelfs 2 stekjes met bloemen 1 keer per week dompelen lauw water,en als uitgebloeid is stengel af knippen .

petra
M Saman

Ik koop ze best veel maar als ze uit gebloeid zijn doen ze bijna niks meer doe ik het meschient niet goed ?tr

M Saman
M saman

Ik koop ze heel veel maar al ze uit gebloeid zijn doen ze bijna niets meer waar licht dat aan ?

M saman
Anneke Burger-Donderwinkel

Mijn Orchidee bloeit al 5 jaar achter elkaar. En met wel 30 bloemen per keer. Ben er echt verknocht aan.

Anneke Burger-Donderwinkel

Laat een bericht achter