Waarom sommige orchideeën geuren

Waarom sommige orchideeën geuren

Iedereen weet dat orchideeën oogstrelende bloemen hebben. Dat sommige orchideeën ook de neus strelen is minder bekend. Waarom doen deze soorten dat?  

Voor een goed antwoord op deze vraag moeten we het toch echt even over de bloemetjes en de bijtjes hebben. Want al die toeters en bellen draaien uiteindelijk maar om één ding: voortplanting.

Orchideeën geuren om de juiste beestjes te verleiden.

Maar niet alle orchideeën doen dit. Hoe dat komt is weer terug te voeren op de oorsprong van de orchidee. Zoals we al eerder schreven in onze blog ‘Waarom orchideeën zulke ontzettende diva’s zijn’, bestaan er heel veel verschillende soorten orchideeën. Ze hebben stuk voor stuk een unieke overlevings strategie, tot in detail aangepast aan hun specifieke omgeving.

Als het gaat om nakomelingen, zijn orchideeën helemaal afhankelijk van bestuivende insecten. Hoe meer bijen, wespen, vliegen, steekmuggen, vlinders, kolibries, motten of kevers een orchidee weet aan te trekken, hoe meer kans er is op voortplanting. Dus trekken orchideeën alles uit de kast om die insecten te verleiden.

Daarbij richten ze zich natuurlijk vooral op het type insect dat in hun directe omgeving voorkomt.

Sommige insecten, maar ook vlinders en kolibries, worden wild van lekkere felle kleurtjes: dan produceert de orchidee felgekleurde bloemen.

Andere zijn voor de gek te houden door hun uiterlijk te imiteren: dan doet de orchidee  alsof hij een aantrekkelijke potentiële partner voor het insect is.

Weer andere insecten, vliegen en kevers bijvoorbeeld, vallen als een blok voor de geur van kadavers (!). Dat zijn orchideeën die je liever niet in je vensterbank wilt hebben, toch?

Gelukkig houden sommige insecten wel van een vleugje parfum.

Op die insecten richten de lekker geurende orchideeën zich. Ze verspreiden geurtjes die lijken op andere bloemen (jasmijn, fresia, roos), of meer exotische luchtjes zoals kokosnoot, chocolade, citrusfruit en vanille.

Mensen die al eens een geurende orchidee hebben gehad, weten dat die niet altijd even sterk ruikt. Ook dit heeft te maken met insecten. Bijen en wespen zijn bijvoorbeeld het actiefst in de ochtend. Orchideeën die oorspronkelijk bijen en wespen wilden aantrekken, geuren dus het sterkst in de ochtend.

Waar kun je geurende orchideeën kopen?

Geurende orchideeën zijn meestal niet in de supermarkt te koop. Daarvoor moet je naar een orchideeënspecialist, een kwekerij, of naar een online winkel zoals Orchideee. Wij hebben maar liefst negen geurende soorten in ons assortiment. Zo is er de Happy Balance, met een frisse citrusgeur, en de Piloto die naar viooltjes ruikt. Heel bijzonder is de Cherry Gate: de geur van deze orchidee doet denken aan een snoepwinkel!

Tip: de Cherry Gate is nu tijdelijk in prijs verlaagd!

Ook eens een geurende orchidee proberen? Bekijk hier onze geurende soorten.