Zo krijg je een orchidee in bloei

Zo krijg je een orchidee in bloei

Op Facebook en op onze blog zien we regelmatig deze vraag voorbij komen: hoe krijg je orchideeën in bloei? Zoals je in de comments op onze facebookpagina kunt zien, bestaan daar vele trucs voor. Maar wat zeggen de experts ervan?

We vroegen het eens na bij onze kwekers. Zij krijgen het al jaren voor elkaar om orchideeën op precies het juiste moment in bloei te krijgen, zodat ze op hun mooist bij de klant arriveren. Hoe doen ze dat?

Het verrassende antwoord: “Je moet ze een beetje stress geven.”

Kweker André legt uit: “Een orchidee vindt het prima om zonder bloemen door het leven te gaan. Als een orchidee genoeg licht, genoeg voedsel en een fijn temperatuurtje heeft, is de plant best tevreden. Hij neemt het er eens goed van en denkt helemaal niet aan de toekomst. ”

Dat verandert als zijn fijne leventje ineens wat minder fijn wordt. Als de temperatuur een paar graden daalt, bijvoorbeeld, of als hij minder uren daglicht krijgt. Dan begint de orchidee zich ineens zorgen te maken:

Wat als het fijne leventje voorgoed over is?

Wat als er barre tijden aankomen?

Wat als hij uiteindelijk dood gaat van de kou, of van de honger?

Door al die zorgen krijgt de orchidee ineens een ontzettende drang om zich voort te planten. Zo snel mogelijk! Voor het te laat is! Hij begint nieuwe scheuten aan te maken, die groeien uit tot nieuwe takken, die op hun beurt nieuwe bloemknoppen gaan maken. Pas als de knoppen in volle bloei staan, kan de orchidee weer opgelucht ademhalen.

In de kwekerij wordt dit proces heel nauwkeurig gestuurd. Zo is er een gedeelte van de kas waar de temperatuur een paar graden lager wordt gehouden: hier gaan de planten op precies het juiste moment naartoe, voordat ze naar de klant gaan.

Dit kun je thuis zelf ook doen!

De meeste huizen hebben wel een ruimte die wat koeler is. Maar het werkt ook goed om een orchidee op het juiste moment een maandje of twee in een donker hoekje te zetten.

Zin om het zelf te proberen? Op de pagina verzorging, onder het kopje ‘Herbloei’, hebben we een stappenplan geplaatst waarin precies uitgelegd wordt hoe je je orchidee opnieuw in bloei krijgt. We zijn benieuwd naar je resultaten!

Als je vragen of aanvullingen hebt, of een foto van je bloeiende orchidee wilt plaatsen: laat gerust een berichtje achter onderaan deze blog, of plaats een comment op onze Facebook pagina. We horen graag van je!

44 berichten

Laura

Beste, Wij zijn onlangs verhuist en nu zoek ik een nieuwe plek voor onze orchidee. Een hele speciale die nu een boom aan het worden is. Ik heb hem 3 jaar en sindsdien nooit gestopt met bloeien(constant nieuwe takken en achter elkaar in bloei) bladeren groeien bovenuit en wortels uit de pot. Ik ben super trots op dit exemplaar. Hij stond op het oosten. Nu heb ik tot nu toe geen plek gevonden die ook op het oosten is. Kan de orchidee op het zuiden staan, of is dit te licht? Mvg

Laura
Eddy Geuens

Hallo André, wij hebben veel orchideeën die het heel goed doen in onze veranda, toch zijn er enkele die bruine vlekjes krijgen op het blad soms ook dat de vlek groter is en een scheur erin, kan u ons hiermee helpen het is tussen “”geen ziekte”” Met vriendelijke groeten Eddy en Lisette Geuens

Eddy Geuens
j van kessel

Mijn orgideen krijgen heel veel zijtakken en allemaal kleine bloemknopjes,die niet opengaan .wat kan ik doen

j van kessel
Ellie Verlienden

Hallo ik heb 2 orchideen in de keuken staan 1van die 2 zitten knoppen aan 4 stammetjes en staat voor de raam en elke avond gaat de luxaflex dicht maar als de bloemen erin komen staat de plant tegen de luxaflex aan vind dat zelf zonde dat de plant kapot gaat als die in bloei staat mijn vraag is zou ik de plant op een andere plaats kunnen zetten Met vriendelijke groet Ellie Verlienden

Ellie Verlienden
Deklerck marijke

Kan je na de tweede bloei nog hopen op bloei op dezelfde stengel? Er zijn geen ogen op waarboven je kan afknippen

Deklerck marijke
Cornelia

Mijn orchidee is uitgebloeid en na een poosje kwam er op de oude bloemstengel, bij het 4e oog, weer een bloemstengel met bloemen. Komt dit vaker voor?

Cornelia
Juliette

Sinds december 2017 heb ik een witte orchidee, waarin 15 bloemen zitten. Tot op heden is er niet een bloem afgevallen. Wel beginnen de bloemen aan de achterzijde “groen” te worden. Bovendien staat hij weer in bloei; krijgt nieuwe bladeren en uitlopers. Wat is de reden van de groene verkleuring van de bloemen?

Juliette
R Velleman

Ik heb een orchidee die zelf nieuwe plantjes maakt en die ook bloeien

R Velleman
J.G. H.

mijn orchideeën staan altijd op de zelfde plaats voor het raam momenteel zijn er 3 zonder bloemen, 3 met bloemen en 1 weer volop in de knop. gewoon af en toe vergeten water te geven brengt ze ook weer in de bloei

J.G. H.
Joke

Ik heb een 8 jarige orchidee die bijna constant in bloei is.zo gauw er bloemen afsterven vormt zich een nieuwe bloemtak. Hij staat al die jaren op dezelfde plaats voor het raam en krijgt 1x per week water. Ben er best wel trots op. ?

Joke
clasien

Diverse orchideeën zijn weer gaan bloeien ,Prachtig om dat te zien. Nu heb ik ’n Phalenopsis Ambiance. Na minstens 10 bloemen kwamen na ong 2mnd nog 2 knoppen een kwam uit toen al die andere eraf gevallen waren en de laatste knop kwam toen ook uit Loodzwaar ie die en het lijkt wel of er wel 3 kleine orchide,dtjes inzitten. Vind het heel bijzonder en laat het ook aan andere zien, echt heel bijzonder .

clasien
maria

hallo ik heb een vraag hoe kan je een orcihide stekken wie weet daar een andwood op alvast bedankt voor de hulp

maria
Coby

Heb een stel planten waarvan de bladeren steeds minder worden .Wat kan ik daar aan doen?

Coby
Maria

mijn venster bank staat vol met orchideeen maar sommige hebben een soort kleine slakjes en er om heen plakt het erg wat kan ik er tegen doen. Maria

Maria
Marja Diepenhorst

Ik zet mijn orchidee op zolder, geef 1x in de week 1 ijsklontje en als hij in het voorjaar een bloem heeft zet ik hem weer beneden.

Marja Diepenhorst
Irma

Ik heb orchideeën zaadjes hoe kan ik die het beste zaaien gr irma

Irma
Babs Senff

Ik heb een zwarte orchidee op Bali gezien bij orchideeën tuin.

Babs Senff
G kok winsingh

Ik heb allaatst 25 jaar orchideeniet krijg ze steeds weer in bloei bij de 3de verdikking afknippen en Warmte nodig ik heber37 indekamerstaanniet in de vele zonieuwe geeft niet wat voor raam maar altijd op de zelfde plaats en raam laten staan hebben inderdaad kamer

G kok winsingh
Orchideee

Beste Berdy, een zwarte orchidee – geen idee, wij hebben en kennen geen 100% zwarte orchideeën. helaas kunnen we je hiermee niet helpen. Beste Ria, Je hebt natuurlijk geen foto, maar het zou kunnen dat je nectar bedoeld, dan komt er onder druk (te warm bv of wat stress omstandigheden) nectar naar buiten. het is erg moeilijk om zonder foto en omstandigheden echt een advies te geven. schimmel durven we zo niets van te zeggen – is het geen luis wellicht? PS Neem eens een kijkje op onze FB pagina Orchideee voor wat tips/ reacties op teelt/ ziekten etc..

Orchideee
Berdy van Dijk

Ik ben al een tijd op zoek naar een zwarte orchidee wie kan me helpen hem te vinden

Berdy van Dijk
Ria

Goede middag Even een vraagje iK krijg iedere keer schimmel op de bladeren en een kleverige vloeistof. Wat betekend dat en wat doe ik verkeerd. Tipje????

Ria
orchideee

Beste Hannie en de Ruiter, beiden vragen jullie naar wat tip, hierbij probeer ik wat uitleg te geven: verplaatsen orchidee; dit hoeft geen probleem te zijn. belangrijker is dat het een fijne plek is voor een orchidee. Bijvoorbeeld Liever niet in de felle zomer middag zon, maar beter is bv de ochtend zon. In de winter kan op het zuiden wel. meer tips vinden jullie op onze FB pagina of op onze site orchideee.nl terugsnoeien: Het hangt ervan af welk type orchidee: een phaleanopsis tak kun je halverwege/ op drie kwart net boven een verdikking afknippen. deze bloeit opnieuw aan dezelfde steel. Een speciaal type orchidee als onze soorten van orchideee.nl maken onderin een nieuwe bulb aan en vanuit hier komt een of meerdere nieuwe takken. de oude takken kun je in zijn geheel wegknippen.

orchideee
Orchideee

Beste Evie. Dit zal een blauwe phaleanopsis zijn geweest. Phaleanopsis soorten verkopen wij niet, wel kunnen we je hier wat over zeggen. Om jou wat informatie te geven: Blauw is geen natuurlijke kleur voor een orchidee, dus dit wordt blauw gemaakt met inkt, veelal middels een injectie. De inkt verdwijnt geleidelijk aan en nieuwe bloemen hebben geen inkt meer en krijgen weer de standaard kleur. Fijn te horen dat je nog wel plezier beleeft aan mooie orchideeën. neem ook eens een kijkje op orchideee.nl

Orchideee
Orchideee

Hoi Nancy, Bedankt voor je feedback, Cherry Gate is inderdaad wat donkerder rood, Happy balance is zeker wat lichter in verhouding. We gaan de tekst op de site aanpassen. We willen natuurlijk de juiste indruk geven. nogmaals dan voor de tip en veel plezier met je orchidee!

Orchideee
Hanny

Goedemiddag, ik hoor altijd dat je een orchidee niet mag verplaatsen want dan gaat hij dood! Is dat zo? Dan ik snoei mijn orchidee na de bloei

Hanny

Laat een bericht achter