Veel gestelde vragen bij Orchideee.nl

Belangrijkste algemene tip voor de verzorging is een lichte standplaats, maar niet direct in de volle zon. Geef de orchidee 1x per week flink water, bv direct onder de kraan, maar laat hem wel uitlekken boven de wasbak en zet hem dan weer terug in de ompot - hier moet je geen laag water in laten staan. 

Het meest veilige is het oosten of het westen in de zomer/ voorjaar. Avond of ochtendzon. Een beetje afhankelijk van het soort. Een orchidee houdt van een lichte standplaats, maar niet te felle zon (midden op de dag te fel, behalve in de winter is het zuiden ook prima.

Je kunt alle typen orchideeën weer opnieuw laten bloeien. Onze bijzondere orchideeën bloeien niet opnieuw aan dezelfde tak, maar moeten eerst een bulb (scheut) onderin aanmaken (ca 3 maanden tot een nieuwe scheut volgroeid is) en dan ca. 3 maanden voordat die scheut een tak maakt die bloeit. Goed licht zetten, maar niet in de directe zon en regelmatig water blijven geven- echter niet te nat. Per soort kan de tijd iets verschillen en sommige soorten houden ook nog van een koelere periode.

Wij laten de uitlopers los groeien en zetten er een stok bij met clip op moment dat de tak langer Is en knippen heeft. Dan groeit hij het laatste stuk rechtdoor. Wel heb ik het dan over onze bijzondere orchideeën niet de phaleanopsis orchidee. Wellicht kan het ook te maken hebben met het licht? De tak kan de kant van het licht opzoeken. In de kas Is er vanaf boven licht en thuis zou dit een raam kunnen zijn wat groei richting beïnvloed?

Een nieuwe scheut kun je scheuren van de originele plant

Gebruik voor orchideeën luchtige grond. Dit kan kokosvezel, of bark (schorsachtig mengsel).

Orchideeën groeien van nature tegen bomen en hebben luchtwortels, daarom is een luchtig mengsel een vereiste. Bij te compacte, dichte grond, bijvoorbeeld potgrond zullen wortels verstikken en gaat je plant dood. Schors/bark, kokosvezel zijn bijvoorbeeld veel gebruikte grondtypen.

Planten en bloemen geuren om in de natuur insecten aan te trekken voor bestuiving. Met zijn specifieke geur zal een orchidee dan ook bepaalde typen insecten aantrekken waarmee zij bestuift kunnen worden. Per type zal dit verschillen, elke orchidee kan door een ander type en andere grootte insect bestoven worden, elk eigen.

Om een extreem voorbeeld te geven: er zijn orchideeën die een geur van rottend vlees afgeven omdat ze specifiek een bepaald soort vlieg nodig hebben die hen kan bestuiven. Overigens hebben wij natuurlijk niet deze orchideeën in ons aanbod, maar écht lekker geurende bijzondere orchideeën op onze site

Bruine takken kun je volledig weg knippen. Hier zal geen bloem aan komen bij speciale orchidee typen. Deze bloeien slechts 1 keer aan dezelfde tak. Alleen de traditionele vlinder orchidee bloeit wel meermaals van dezelfde tak. Bij onze speciale orchidee types moet je eerst een nieuwe bulb/ scheut onderin laten groeien en hieruit zal een nieuwe tak ontstaan.

Wat wij zouden denken in eerste instantie is te veel of te weinig water. Een orchidee komt van nature uit vochtige omgeving (oerwoud) en moet je niet laten uitdrogen-blad wist dan ook slap, niet meer stevig. Maar zij houdt ook niet van natte voeten, de wortels zeker niet in een laag water laten staan. Verder kan het ook te maken hebben met te veel direct zonlicht (te heet). Of de plant kan veroudert zijn en evt. nieuwe orchidee grond/ voeding? (Het is lastig om het precies te zeggen zonder foto van het type). Ook kan de plant juist een periode veel te droog gestaan hebben waardoor de wortels aangetat worden (ingedroogd) en daarna ook het blad.

Waarschijnlijk is de plant te droog. Geef de plant goed water of laat hem in een bak water staan bv 10 min en laat hem daarna goed uitlekken. Evt. Kun je ook schors /bark/kokosvezel of speciale orchidee grond toevoegen aan de pot. Ook Is het handig luchtvochtigheid in huis te vergroten. Bv bakjes aan de verwarming

De knoppen kunnen er afvallen doordat de plant te weinig licht heeft (hij houdt van veel licht, maar in de zomer liever niet vol in de zon overdag. ) . Of je plant is te droog (geweest). Dit Is het meest waarschijnlijke..

In de natuur heeft ook een orchidee periode waarin deze natuurlijk bloeit. Een plant die bloeit zal heel veel energie in bloei steken. Als de bloei/nageslacht over Is zal hij weer energie steken in malen van nieuw gewas/groei. Dan kunnen nieuwe scheuten ontstaan als plant er klaar voor Is. Dit kan soms best enige tijd (maanden) duren.

Geel blad kan verschillende oorzaken hebben: Het meest voor de hand liggend is te felle zon/ te veel licht. Geel is dan verbranding van het blad. Oplossing is een andere standplaats. Daarnaast kan het blad ook geel worden van té veel bemesting (verzilting) van de grond, en daardoor vergeelt het blad. Oplossing is minder voeding. Echter bij Cambria/ Miltonia onze soorten kan het ook gebrek aan voeding zijn. Ook kan blad geel worden als de wortels rot zijn/ niet gezond, dan kan daarna ook blad aangetast worden.

Volgens ons voegt dit niets toe, dus niet nodig. Onze voorkeur geniet regenwater (wel minimaal 10 graden). Dit is schoon kalkarm water. Omdat het makkelijker Is kan kraanwater natuurlijk ook prima.

Hoeveel en hoe vaak moet een orchidee water? 1x in de week is genoeg voor phaleanopsis en ook voor de meeste andere orchideeën die wij hebben. alleen de zygopetalum zou je extra keer kunnen hebben. Wel dan goed water geven en uit laten lekken in de gootsteen.

Luis is hardnekkig. Zorg dat de plant geen andere planten kan besmetten of andersom. Je geeft aan bruin, Als het een bolletje is, is het schildluis misschien. enige manier is de luizen die je ziet weghalen met de hand/ en daarbij de luizen behanden met speciaal luismiddel (bv tuincentrum) en klein beetje zeep. Zeep breekt de beschermlaag rondom de luis, middel kan dan de luis bereiken. Belangrijk is dat je alles wel raakt, anders heb je het snel weer terug. idee is ook om bv in de oksels van de bladeren te behandelen, waar je niet direct kunt zien, kan er ook iets van luis achterblijven. het meest eenvoudig is een besmette plant(en) in huis weggooien en alles luisvrij nieuw, maar het is met goede aandacht te behandelen. Succes

Er zijn ontzettend veel verschillende varieteiten orchideeen in de wereld, de meest zeldzame natuurlijk in de natuur in tropische regenwouden. Maar ook zijn er bij liefhebbers van orchideeën en orchideeën verenigingen bijzondere typen te zien. Wat het meest zeldzaam is weten wij niet. Er is een grote diversiteit en smaken verschillen ook per persoon. In onze collectie hebben wij al soorten die je niet zomaar in de winkel vindt. Daarnaast zijn er vele honderden soorten die je niet in winkels zult vinden, maar bij liefhebbers overal ter wereld.