Natuurlijke aandacht
Onze orchideeën worden met veel zorg en aandacht grootgebracht en verstuurd op het moment dat ze in volle bloei staan. Zo komen de planten, eenmaal bij jou thuis, het beste tot hun recht. Omdat we te maken hebben met een natuurlijk product is het wel belangrijk om minimale aandacht aan de plant te besteden. Op deze manier kun je zo lang mogelijk van de orchidee genieten. Hieronder een aantal tips die de bloei en levensduur aanzienlijk kunnen verlengen.

Licht
Orchideeën reageren over het algemeen goed op licht, zolang dit maar niet te intensief wordt. Je kunt je orchidee in de herfst- en winterperiode dus het beste op het zuiden in het raamkozijn zetten, en in de lente- en zomerperiode op het westen. Direct licht moet in de lente en de zomer worden voorkomen: dit kan ervoor zorgen dat de bladeren verbranden en geel kleuren.

Temperatuur
De Orchideeën uit de Odontoglossum alliance zijn over het algemeen koude-minnende planten. Dit houdt in dat ze goed gedijen bij temperaturen tussen de 15 en 24 graden Celsius.

Watergift
Dit is cruciaal voor de levensduur van de plant. Geef de plant iedere week een keer water. Let daarbij goed op dat de wortels van de plant niet in het water blijven staan, de zogenaamde ‘natte voeten’. Geef royaal water en laat daarna de teeltpot een kwartiertje uitlekken voordat je de plant weer terug zet in de sierpot. De plant is zeer gevoelig op de wortel. Als de plant te nat wordt gehouden gaan de wortels zeer waarschijnlijk rotten, wat ertoe kan leiden dat je orchidee vroegtijdig dood gaat.

Teeltmedium
De ideale potgrond voor orchideeën bestaat uit een zeer luchtig, duurzaam mengsel. Hierbij kun je denken aan grove boomschors, eventueel gemengd met een vulkanische steenkorrel.

Verpotten
Als je orchidee royaal over de rand van de pot groeit of als het teeltmedium begint te verteren, dan is dat het moment om de plant te verpotten. Dit kun je het beste doen als de plant bezig is met het aanmaken van nieuwe scheuten (zie ook het kopje ‘Herbloei’ hieronder). Op dat moment gaat de plant weer nieuwe wortels maken, die gemakkelijk kunnen groeien in het nieuwe teeltmedium.

Voeding
Te weinig voeding geven zal niet heel snel gebeuren met een orchidee, maar om de plant optimaal te houden is het slim om iedere maand een klein beetje orchideeënvoeding te geven. In de winter is de helft van de normale hoeveelheid voeding voldoende.

Herbloei
Om de meeste kans op herbloei te hebben is het nuttig om iets meer over je orchidee te weten. Herbloei kan optreden als de plant een klein nieuw scheutje aanmaakt dat vervolgens gaat groeien: dit heet de vegetatieve fase.

Als de nieuwe scheut stopt met groeien en overgaat tot het aanleggen van takken begint de zogenaamde generatieve fase. Je orchidee lijkt dan twee maanden stil te staan, terwijl er in de scheut een nieuwe bloemtak aangelegd wordt. Na deze fase is de bloemtak aangelegd en duurt het, afhankelijk van het soort orchidee, nog eens twee maanden voordat de bloemtak volgroeid is en gaat bloeien.

Wil je thuis een orchidee opnieuw in bloei krijgen, volg dan deze stappen:

  1. Als je orchidee uitgebloeid is, breek of knip dan de uitgebloeide tak weg.
  2. Je orchidee gaat nu nieuwe scheuten aanmaken. Laat de plant in een warme kamer staan en blijf gewoon water en voeding geven.
  3. Als de nieuwe scheuten ca 10cm zijn, gaat de orchidee de generatieve fase in. Daarbij wordt uit het zicht de basis gelegd voor een nieuwe bloemtak. Dat is het moment om je orchidee zo'n 2 maanden te ‘verwaarlozen’. Zet de plant in een koelere kamer met genoeg licht. Geef eens per 2 weken water en de helft voeding.
  4. Nadat de nieuwe bloemtak zichtbaar wordt, heeft hij nog eens 2 maanden nodig om in het zicht uit te groeien tot een volwaardige tak. Zet de plant weer in een warme kamer en geef wekelijks water en maandelijks voeding.
  5. Als de tak volgroeid is, komen de bloemen vanzelf!

Om het je gemakkelijk te maken, hebben we het hele proces samengevat in een mooie infographic. Deze kun je op je telefoon opslaan of uitprinten, dan heb je hem altijd bij de hand!

Zo krijg je een orchidee opnieuw in bloei